V tomto článku vám povyprávím, jak jsem šila jedny ze svých prvních plavek. Většinou šiji prádlo. Plavky zní podobně, ale vlastně je to úplně jiná kapitola. Jiné látky, jiné gumičky, jiná technologie šití, jiná práce s materiály. Při šití těchto plavek jsem zkoušela nové metodu, dříve netestované materiály a při šití se pokazilo, co se dalo, přesto to dopadlo úspěšně. Takže věřím, že při čtení najdete nejednu cennou zkušenost.

V tomto článku sdílím jednu konkrétní šicí zkušenost. Pokud vás zajímá, co si na šití plavek připravit, přečtěte si raději tento článek.

příprava na šití

„Vím, že se dají sehnat speciální střihy na šití plavek, ale není lepší použít střih, který už mám doma a mám ho ozkoušený?“, říkala jsem si. Vzala jsem teda střih na braletku, který jsem si narýsovala na míru a zkusila z něj ušít i plavky. 

„Samozřejmě pracuji s jinými materiály, než bych měla, takže je mi jasně, že budu muset provést pár změn…“ Střih jsem rýsovala pro poměrně málo elastickou podšívku a pro krajku nahoře. Stejné tuhosti s lycrou, byť ve dvou vrstvách, nedosáhnu. Rozhodla jsem se tedy použít původní nosnou vrstvu (powernet ve střední gramáži) a umístit ho mezi dvě vrstvy plavkoviny.

„Celá podprsenku olemuji plavkovou gumou, kterou skryji do látky. Plavky budu zapínat pomocí plavkového zapínání. Ramínka také ušiji z plavkoviny“, plán je jasný, říkala jsem si. 

Jak jsem šila plavky

látky na plavky

Látku jsem si koupila už loni. Kupovala jsem z českých eshopů a vybírala z látek pojmenované „plavkovina“. Když jsem ji chtěla použít, říkala jsem si, že možná není tak tenká, jako látky na mých koupených plavkách, ale třeba to nevadí. V poslední chvíli mě napadlo otestovat průhlednost látek ve vodě…a byly průhledné. A jak! Látka je totiž tlustá, ale průhledná. No všechno špatně. Pokud chcete doporučení, jak látky vybrat, mrkněte na tento článek. 

Takže tuhle látku zahazuji. V zásobách jsem vyhrabala zbytek podšívky ze sewme.pl – podšívka je neprůhledná i v mnohem nižší gramáži, než má původní látka. Ale je ji málo, snad to vyjde! Taky méně klouže a celkově se s ní lépe pracuje. 

změny před šitím plavek

 Konstrukce plavek se oproti konstrukci braletky trochu liší. Třeba v tom, že nemůžu používat stejné gumy, okraje je potřeba vyztužit surovou plavkovou gumou. Tu musím obalit do látky, protože by nebyla příjemná na těle. Takže všechno jinak. Odstranit dekorační okraje původní krajky, zohlednit plavkovou gumu. Zadní díl prodloužit, protože nebudu používat původní podprsenkové zapínání. 

Tahle fáze vždy vyžaduje docela dost času a představivosti, přestože to jsou všechno jen úpravy připraveného střihu a jeho švových přídavků, než jakýkoliv zásah do střihu. „Hm, možná jsem přeci jen měla pracovat raději s tím plavkovým střihem. Tohle jsem si mohla ušetřit.“

Speciální guma na šití plavek s povrchovou úpravou
Jak jsem sila plavky zavazovani

KOMPLIKACE

Plavkovou podprsenku došívám a zkouším. Po prvním vyzkoušení jsem zjistila, že ji nezapnu. Nebo zapnu, ale nenadechnu se. Ale rozhodně neexistuje moment, kdy bych zvládla obojí. Achjo! 

„To nechapu, předtím mi byla dobrá. Střih je stejný. Kde nastala chyba?“ Po prozkoumání situace jsem si uvědomila, že plavková guma, kterou používám je výrazně méně elastická, než původní podprsenková guma, na kterou jsem střih tvořila. A že mám gumy dvě a každá je jinak elastická. No nedá se nic dělat, musím to přešít.

Takže jsem zapínání zas odpárala a rozhodla se pro změnu zapínání. Místo zapínání na plastový klip jsem se rozhodla pro zavazování. Ramínkové gumy jsem ušila delší a zadní díl zahnula, takže budou záda na zavazování přes ramínkové gumy. Vlastně se mi tohle řešení líbí mnohem víc, než to původní!

Co bych udělala jinak?

Použila bych střih, který je určený na šití plavek, to by bylo asi nejjednodušší. Ale to bych přišla o veškerou zábavu a o spoustu zkušeností. Takže pokud bych volila tento postup, lépe bych si pohlídala elasticitu všech použitých gum. Dále bych nedávala dvě vrstvy lycry a ještě powernet, výsledek je trochu masivnější, než bych si představovala. Místo toho bych použila powernet jako podšívku. 

Naopak jsem spokojená s tím, že jsem analyzovala, kde vznikly problémy, poučila se z toho a povedlo se mi je vyřešit, aby byl výsledek pořád funkční a já jsem s ním spokojená. Nebojte, chyby dělá každý a žádný učený z nebe nespadl. Důležité je se z toho nehroutit a nějak se s tím poprat.

Ve svých kurzech vás navíc vybavím konkrétními návody i prostorem pro řešení případných nezdarů, takže vaše šance na úspěch bude ještě větší. A pokud nechcete šít metodou pokus-omyl a objednávat látky na slepo a experimentovat, přečtěte si můj článek o materiálech na šití plavek. Všechny chyby už jsem udělala za vás, takže vy nemusíte :-). 

Napsat komentář